Prijs Best Vormgegeven Boeken 2011

In de Singel (Antwerpen) vond op 21 april 2011 - tijdens De Staat van het Boek - de prijsuitreiking plaats van De Best Vormgegeven Boeken 2011, voorheen bekend als de Plantin-Moretusprijzen.
Als organisator wil de Vlaamse Uitgevers Vereniging hiermee jaarlijks de mooist uitgegeven boeken en publicaties bekronen die opvallen door hun ‘verzorgde en originele vormgeving, typografie, illustratie en grafisch-technische productie’.

Leen Pollefliet & Gino De PotterNog meer dan vroeger wil men ook de nadruk leggen op de verhouding tussen de inhoud en de vormgeving in boeken. De vakjury koos voor de elf categorieën telkens één of meerdere titels uit als winnaar. Zo werden in totaal achttien boeken bekroond. In de categorie Schoolboeken viel het handboek Schrijven: van verslag tot eindwerk - do’s & don’ts in de prijzen.
De bekroonde boeken worden getoond in een tentoonstelling in het Design museum Gent van 22 april tot 13 juni 2011.
Uit de brochure over het bekroonde schoolboek: “Bij dit werk hebben auteur, illustrator, vormgever en uitgever een meer dan geslaagde poging ondernomen om ernst en leesplezier met elkaar te verzoenen. Bij het maken van het boek werd duidelijk aan de studenten gedacht. Goed! Ook de cover is uitstekend. Je ziet meteen dat het boek ‘anders’ is. Je verwacht niet meteen een dergelijke verpakking voor een educatief boek zoals dit. Geen typische cover, dat is het minste dat je kan zeggen.” Meer info op boek.be
Leen Pollefliet (auteur) met Gino De Potter (vormgever). Foto: Sven Van Baerle

Illustraties van Herr Seele

Herr Seele Herr Seele (Peter van Heirseele) (Torhout, 13 april 1959) is Vlaams kunstenaar, striptekenaar, programmaker (o.a. Lava) , presentator, mediafiguur, pianostemmer, pianohersteller en pianoverzamelaar.
Hij is vooral bekend als de tekenaar van de absurde strip Cowboy Henk. Samen met Kamagurka begon hij in 1981 aan deze strip in de krant Vooruit en in het weekblad Humo.
Al meer dan dertig jaar verwent hij de Humo-lezers met een strip over de cowboyheld. De Cowboy Henk-strips werden al in diverse landen gepubliceerd, van Scandinavië tot de Verenigde Staten.

Herr SeeleIn het verleden legde Herr Seele een indrukwekkende verzameling met historische piano’s aan. Deze collectie, die zich nu in Oostende bevindt, is een van de belangrijkste ter wereld. Herr Seele wil zich in de toekomst volledig wijden aan kunstschilderen. Met veel overgave maakte hij de cover en de tekeningen voor het boek Schrijven: van verslag tot eindwerk - do’s & don’ts. Het is de eerste keer dat hij illustraties verzorgde voor een academisch werk en meteen won hij dan ook - samen met de auteur, vormgever en uitgever - de Prijs Best Vormgegeven Boek 2011 - categorie Schoolboeken.

de-best-vormgegeven-boeken-2011