Prijs Best Vormgegeven Boek

'Studenten een houvast geven' - 22/04/2011 OOSTENDE - Leen Pollefliet (47), docente communicatie aan de Hogeschool Gent, kreeg gisteren de prijs van het Best Vormgegeven Boek, de vroegere Plantin-Mauretusprijs, voor een heel originele studentenhandleiding. Ze werkte daarvoor samen met Herr Seele.

Schrijven van verslag tot eindwerk: do's en don'ts: het boek van Leen Pollefliet (47) is inmiddels al aan zijn vierde druk toe en dat heeft zo zijn redenen. De docente communicatiewetenschappen aan de Hogeschool Gent kreeg gisteren in de Singel in Antwerpen de gerenommeerde prijs van het Best Vormgegeven Boek in de categorie schoolboeken.
Met deze eervolle onderscheiding, vroeger bekend als de Plantin-Mauretusprijs, wil de Vlaamse Uitgeversvereniging boeken bekronen die zich op een of andere manier onderscheiden door hun verzorgde vormgeving in combinatie met de inhoud.

Schrijfmoment

Leen vond bijzonder originele en eigenzinnige invalshoeken om de ietwat saaie materie voor de studenten te vatten in een bijzonder leesbare, leuke en vooral praktische handleiding. 'Het boek is het resultaat van twintig jaar ervaring in het begeleiden van studenten bij hun eindwerk', legt Leen Pollefliet uit. 'Veel laatstejaarsstudenten kwamen destijds klagen dat ze bij het opmaken van hun eindwerk zo weinig begeleiding kregen. Inhoudelijk en technisch was de begeleiding misschien goed, maar toen het eigenlijke 'schrijfmoment' aanbrak -hoe krijg ik dat alles mooi gezegd en geschreven- reageerden veel studenten ontredderd. 'Hoe beginnen we daaraan', luidde het maar al te vaak. Een houvast hadden ze niet. Zo ontstond het idee voor een handleiding.'

Speelse opmaak

Het werk werd gaandeweg niet alleen door de studenten van Leen gebruikt. 'Ik kreeg inderdaad vragen van studenten van andere hogescholen en zelfs van universiteiten. Meer en meer besefte ik dat er een grote nood was aan een praktische gids en ik heb toen het plan opgevat om de handleiding om te vormen tot een echt handboek voor alle studenten die een verslag of eindwerk moeten schrijven.' 'Mijn man Xavier kreeg bovendien het idee om de droge kost luchtiger te maken met illustraties. Dadelijk dachten we aan Peter Van Heirseele -Herr Seele- onze overbuur. Zijn humor en tekentalent zijn legendarisch. We hebben veel gepraat over het boek en spontaan vloeiden de schitterende tekeningen uit zijn pen. Hij heeft ook samen met mij en de uitgeverij de heel overzichtelijke en speelse opmaak tot in de kleinste details bepaald. Het bleek een originele en succesvolle combinatie: Herr Seele en de academische wereld', glimlacht Leen. Een nieuwe druk is in de maak en die verschijnt in september. 'Dit werk is nooit af. Ik blijf altijd feedback krijgen van de studenten, en die herwerk ik dan in een nieuwe uitgave, de vierde nu al. Studenten hebben een structuur nodig en met dit boek probeer ik hen dat te geven.'

'Schrijven van verslag tot eindwerk: do's en don'ts' is in de boekhandel te koop en kost € 22.
Kortingen zijn mogelijk met studentenkaart.

Dany Van Loo