Populaire studentenhandleiding van Leen Pollefliet in de kijker op Antwerpse boekenbeurs 2016. “Dit boek is mijn derde kind”

boekenbeurs 2016 met Leen Pollefliet en Herr Seele

OOSTENDE / DE HAAN / MIDDELKERKE Een fatsoenlijk eindwerk schrijven: het blijft een nachtmerrie voor veel studenten. De redding voor velen kwam er in 2009 met de verschijning van de eerste editie van een heel originele studentenhandleiding ‘Schrijven van verslag tot eindwerk: do’s en don’ts'. Het boek van de Oostendse Leen Pollefliet scoorde meteen hoge ogen en is al aan de achtste druk toe. De schrijfster kreeg daarvoor hulp van enkele bekende figuren.

"Ik heb twee dochters, maar dit is mijn derde kindje." Zo beschrijft Leen Pollefliet haar succesvol boek 'Schrijven van verslag tot eindwerk: do’s en don’ts'. De docente communicatie aan de UGent kreeg er enkele jaren geleden zelfs de gerenommeerde prijs van het Vormgegeven Boek in de categorie schoolboeken voor. Niet toevallig trouwens, want voor de opvallende lay-out en illustraties deed zij destijds een beroep op Peter Van Heirseele. De nu alweer achtste editie van het boek - uitgegeven door Academia Press-Lannoo Campus - is ruim driehonderd bladzijden dik, werd voor de gelegenheid in een nieuw, kleurrijker kleedje gestoken dat opnieuw heel duidelijk de handtekening van Herr Seele draagt. Van het populaire boek zijn sinds de eerste verschijning al ruim twintigduizend exemplaren verkocht en het is meteen hét standaardwerk in zijn materie geworden. Het leest bovendien als een trein en ieder exemplaar van de recentste uitgave bevat een unieke code waarmee de student toegang krijgt tot een digitale webtool met o.a. videolessen van Leen, interactieve schrijfhulp. “Aan deze achtste editie zijn elf drukproeven voorafgegaan. Er zit dus wat werk en tijd in “, glimlacht Leen. “Dankzij Peter is het bovendien nog veel duidelijker en leuker geworden. Sinds de eerste editie, die ik baseerde op twintig jaar ervaring in het begeleiden van schrijvende studenten en een in de loop der jaren continu aangepaste en geactualiseerde communicatielijn, zijn er honderd pagina’s bijgekomen. Het werk is inderdaad nooit af.”

Leen Pollefliet geeft tal van lezingen en gastcolleges aan hogescholen en universiteiten en komt zo uitgebreid in aanraking met de gebruikers van haar werk. “Ik merk daarbij onder meer dat docenten niet duidelijk feedback geven op schrijfopdrachten (verslagen, bachelorproeven, masterproeven …) en zich niet altijd in de geest van de student kunnen verplaatsen als het aankomt op het schrijven van een eindwerk. De studenten krijgen dan de opmerking dat hun tekst niet voldoet, maar krijgen niet te horen waarom. ‘Schrijven van verslag tot eindwerk: do’s en don’ts’ begeleidt de studenten én de docenten daarbij.”

Opvallend bij deze editie is dat bekend mediafiguur Roos Van Acker niet alleen de inleiding schreef, maar ook haar medewerking verleende aan de wel heel originele promotie – onder meer via leuke teasers van deze recente en heel bijzondere achtste editie. “Na Rik Torfs (KULeuven), Eva Brems (UGent) en Jean Paul Van Bendegem (VUB) koos ik deze keer niet voor een academicus. Ik vind Roos een fantastische vrouw, iemand ook die met taal bezig is. Ik stuurde haar een mail en ze was maar al te graag bereid om haar schouders hieronder te steken”.

Dany Van Loo